Bio-certificaat ontvangen om ook biologische cake te bakken

Biologische cakeOnlangs ontving Cakebakkerij van der Spoel uit Stellendam het biologisch certificaat. Voor biologische cake ziet Van der Spoel veel kansen aangezien hier nog weinig aanbod in is. Dit was de reden om een bio-certificaat aan te vragen. Dat had nog wel wat voeten in de aarde, want de receptuur moest aangepast worden. Met name de houdbaarheid vormde een probleem.

De juiste biologische ingrediënten
Normaal mogen er voor de gangbare ‘natte’ roombotercake, die Nederlanders het lekkerste vinden, meer hulpstoffen gebruiken worden. Dit om het een paar weken goed te kunnen houden. Voor het evenaren van de smaak én de houdbaarheid voor biologische cake was een zoektocht nodig naar de juiste biologische ingrediënten om de kwaliteitsnormen te handhaven. Bij de totstandkoming van het product biologische cake werd Cakebakker van der Spoel geholpen door Skal Biocontrole.

Wanneer mag het biologisch heten?
Skal Biocontrole zet zich als toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. Een voedingsmiddel mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. De Europese overheid bepaalt de regels en Skal controleert hierop. Zo kan de consument er van op aan dat een biologisch product ook écht biologisch is. Skal houdt toezicht op de hele biologische keten, in opdracht van het Ministerie van EZ.

Met de afgifte van het Bio-keurmerk maakt Skal de betrouwbaarheid van biologische producten zichtbaar voor afnemer en consument.

Wat is biologisch?
Biologische voeding wordt onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. In de landbouw betekent het dat er wordt gewerkt met compost en natuurlijke mest, zonder chemisch-synthetische hulpmiddelen. In de veehouderij staat dierenwelzijn voorop met buitenruimte en biologisch voer voor de dieren. Een zo gezond mogelijk ecosysteem is waar het om draait bij biologische productie. Bij het verwerken van voeding is het natuurlijk van belang de producten zo puur en natuurlijk mogelijk te houden.